Aplinkosauga

INFORMACIJA DĖL EKSPOLOATUOTI NETINKAMŲ TRANSPORTO PRIEMONIŲ SURINKIMO SISTEMOS

Gerbiamas pirkėjau, įsigydamas automobilį mūsų įmonėje, galite būti tikras, kad šiai transporto priemonei tapus netinkamai naudoti, mes pasirūpinsime jos nemokamu surinkimu bei tinkamu sutvarkymu. Ar žinote, kad netinkamose naudoti transporto priemonėse yra pavojingų medžiagų (švino, gyvsidabrio, kadmio ir kitų toksinių elementų), kurios kelia pavojų aplinkai bei žmonių sveikatai, todėl nebetinkami naudoti automobiliai negali būti ardomi, be priežiūros paliekami kiemuose bei gatvėse. Labai svarbu netinkamas naudoti transporto priemones sutvarkyti laikantis reikalavimų, nes jas netinkamai tvarkant kyla pavojus – patekusios į aplinką kenksmingos medžiagos gali prasiskverbti į dirvožemį, užteršti gruntinius vandenis ir tokiu būdu pakenkti aplinkai ir žmonių sveikatai. UAB „ Daovera “ bendradarbiauja su eksploatuoti netinkamas transporto priemones tvarkančia įmone, kuri sutartimi įsipareigoja surinkti ir sutvarkyti eksploatuoti netinkamas transporto priemones pagal visus ES ir LR reikalavimus, taigi galite būti tikri, jog Jūsų atiduotos netinkamos naudoti transporto priemonės bus saugiai ir tinkamai sutvarkytos.

Norėdami atiduoti netinkamą naudoti transporto priemonę, prašome kreiptis:

UAB „Daovera“ A.Mackevičiaus g. 27-2, Kelmė

Tel.: +370 427 52737;

mob. telef.: +370 686 36522; +370 682 27744;

E-mail: kelmesask@gmail.com

 

INFORMACIJA DĖL AKUMULIATORIŲ IR BATERIJŲ SURINKIMO SISTEMOS

PAVOJINGUMAS. Senuose akumuliatoriuose esančios pavojingos medžiagos kenkia aplinkai ir sveikatai: Švino rūgštiniai akumuliatoriai – tai atlieka, turinti daug pavojingų cheminių medžiagų: sunkiųjų metalų ir elektrolito. Kai akumuliatoriai yra tvarkomi netinkamai, jie irdami ar pažeidus jų korpusą, į aplinką išsiskiria pavojingos cheminės medžiagos: sunkiųjų metalų ir elektrolito. Akumuliatoriuose esantis švinas laikomas pirmos pavojingumo klasės elementu. Jis gali patekti į organizmą garų pavidalu, per kvėpavimo takus kaip dulkės bei per virškinimo traktą. Švinas, kaip ir visi sunkieji metalai, patekęs į organizmą ūmaus apsinuodijimo nesukelia. Šis metalas kaupiasi organizme ir laikui bėgant gali būti nervų sistemos sutrikimų, nemigos, galvos skausmo, padidėjusio nervingumo priežastimi. Sveikatai pavojinga ir sieros rūgštis, naudojama gaminant akumuliatorius. Sieros rūgštis garuoja ir patenka į žmogaus organizmą per kvėpavimo takus. Tai gali sukelti akių uždegimą, kvėpavimo takų susirgimus (pvz., bronchitą), balso stygų, trachėjos uždegimus, paskatinti nykti kvėpavimo takų gleivinę, nosies pertvarą, pakenkti dantims. Sieros rūgštį išpylus tiesiog ant žemės – toje vietoje bus išdeginta visa augmenija. Toliau skverbdamasi per dirvožemį sieros rūgštis gali patekti į gruntinius vandenis, užnuodyti maistui auginamus augalus ir per juos patekti į žmonių ir gyvūnų organizmus. Patekę į žmogaus organizmą sunkieji metalai gali pažeisti DNR ir ląsteles. DNR pažeidimai padidina tikimybę susirgti vėžinėmis ligomis. Gyvsidabris kenkia fermentų veiklai, pažeidžia centrinę nervų sistemą. Per didelis kiekis švino stabdo vaikų augimą ir intelektualinį vystymąsi. Be to, ši medžiaga gali sukelti chronišką neigiamą poveikį kraujotakos ir nervų sistemai. Kadmis sulėtina baltymų apykaitos procesus organizme, kas savo ruožtu sukelia galvos skausmus, svaigulį, susierzinimą, nemigą, blogą apetitą, pykinimą bei vėmimą, uoslės jautrumo sutrikimus, nosies kraujagyslių trūkinėjimus (kraujavimą), sunkų kvėpavimą, kosulį bei skausmus krūtinės srityje. Didelė nikelio koncentracija sukelia grėsmę susirgti prostatos, plaučių vėžiu, padidina riziką susirgti širdies ligomis.

untitled1

ŽENKLINIMAS, REIKALAVIMAS RŪŠIUOTI ATSKIRAI SURINKTI

untitled3

 

Šis ženklinimas nurodo – kad išeikvotos baterijos ir akumuliatoriai turi būti surenkama atskirai nuo kitų buitinių atliekų.

Atitinkamo sunkiojo metalo cheminis simbolis (Hg, Cd ar Pb ar kitas) – kad baterijose ir akumuliatoriuose yra sunkiųjų metalų, priklausomai nuo baterijos ar akumuliatoriaus tipo (Pb=švinas, Cd=kadmis, Hg=gyvsidabris).

Akumuliatorių atliekos turi būti renkamos atskirai: Baterijų ir akumuliatorių atliekos turi būti surenkamos atskirai, tam skirtuose specialiuose konteineriuose, statinėse, dėžutėse ar kitokiose talpyklose. Pavojingų atliekų šalinimas kartu su nerūšiuotomis komunalinėmis atliekomis yra uždraustas ir reglamentuojamas teisės aktų.

Akumuliatorių atliekų surinkimo, apdorojimo ir perdirbimo sistemos: Lietuvoje veikia pavojingų atliekų surinkimo ir perdirbimo sistema: švino rūgštiniai akumuliatoriai sėkmingai perdirbami. Vartotojas nebenaudojamą akumuliatorių gali priduoti atliekų tvarkytojui arba į specialiai pažymėtą surinkimo vietą.

Iš vartotojų atliekos surenkamos nemokamai, nereikalaujant pirkti naują bateriją ar akumuliatorių. Jos dedamos į tam skirtas specialias talpas, kurios yra paženklintos akumuliatorių surinkimo ženklu.

Tinkamai tvarkyti naudotus akumuliatorius – nesudėtinga. Baterijų ir akumuliatorių atliekos turi būti surenkamos atskirai, tam skirtuose specialiuose konteineriuose, statinėse, dėžutėse ar kitokiose talpyklose. Tiek akumuliatorių, tiek baterijų atliekų negalima maišyti su kitomis atliekomis. Pagal atliekų tvarkymą reglamentuojančias teisės normas, visos surinktos baterijų ir akumuliatorių atliekos turi būti perduodamos jas teisę tvarkyti turinčioms įmonėms.

Priduoti akumuliatorių atliekas galima ir į savivaldybės stambiagabaričių atliekų aikšteles arba pavojingų atliekų surinkimo taškus. Akumuliatorius taip pat galima palikti transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugas teikiančiose įmonėse, jeigu asmuo naudojasi šių įmonių paslaugomis, tvarkydamas savo transporto priemonę. Atsakingai atliekas tvarkančių servisų žemėlapį galite rasti

Informaciją apie atliekų surinkimo taškus, perdirbimo galimybes galima gauti savivaldybių aplinkosaugos skyriuose, akumuliatorių ir baterijų pardavimo vietose, Aplinkos ministerijos tinklalapyje bei kitose informaciniuose leidiniuose.

Perdirbimo svarba. Teisingas akumuliatorių atliekų rūšiavimas, surinkimas, tvarkymas ir perdirbimas saugo aplinką ir tausoja gamtinius išteklius: Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, švino turintys akumuliatoriai ir baterijos turi būti surenkamos ir perdirbamos taip, kad būtų galima pakartotinai panaudoti visas ardymo metu susidarančias atliekas – šviną, plastiką, sieros rūgštį ir kitas chemines medžiagas.

Atiduotos atliekų tvarkytojams, didžioji dalis medžiagų vėl grįžta į rinką ir tarnauja žmonėms kaip nauji produktai. Kita dalis atliekų, kurių neįmanoma perdirbti, šalinama aplinkai saugiu būdu. Tinkamai renkant senus akumuliatorius ir baterijas bei juos perdirbant, taupomi gamtos resursai ir saugoma aplinka. Visos surinktos atliekos turi būti perduodamos įmonėms, turinčioms teisę šias atliekas tvarkyti.

UAB „Daovera“, vadovaudamasi Aplinkos ministerijos nustatyta tvarka ir LR atliekų tvarkymo įstatymu, baterijas ir akumuliatorius bei baterijų ir akumuliatorių atliekas priima nemokamai. Mūsų įmonė bendradarbiauja su atliekų tvarkymo įmone UAB „Žalvaris“ , kuri yra pavojingųjų bei nepavojingųjų atliekų tvarkytojas. Dėl atliekų tvarkymo galite kreiptis nemokamu telefonu 8 (800) 00653 arba atvykti į artimiausią UAB „Žalvaris“ skyrių (kontaktai www.zalvaris.lt).

 

Norėdami atiduoti baterijas ir akumuliatorius bei baterijų ir akumuliatorių atliekas prašome kreiptis:

UAB „Daovera“ A.Mackevičiaus g. 27-2, Kelmė

Tel.: +370 427 52737;

mob. telef.: +370 686 36522; +370 682 27744;

El.paštas: kelmesask@gmail.com

Tinklapis: http://daovera.lt arba http:/kelmesask.lt

 

 

Skatiname Jus – vartotojus – rinkti ir atiduoti perdirbimui ne tik baterijas, akumuliatorius, bet ir panaudotų automobilių dalių atliekas, alyvų, padangų, elektros ir elektroninės įrangos atliekas, atiduoti jas perdirbimui, taip pat rūšiuoti ir kitas atliekas (popierių, stiklą, plastiką).

 

MES UŽ ŠVARIĄ APLINKĄ!

PRISIJUNK IR TU